Skip to content
Till sist

Prata om det

Vissa saker få man ju inte diskutera i det här landet, brukar en del säga. Med hänvisning till invandring. Och det är ju nonsens. Vi har till och med ett riksdagsparti som inte gör annat än att prata om just invandring. Dessutom är det lockande att avfärda att det finns saker man inte kan säga med ett: ”Vi har för guds skull yttrandefrihet!”

Men när det gäller ett ämne har det i alla fall delvis stämt: Marijuana. Resonemanget, om det nu är rätt ord, har varit enkelt: Marijuana är en drog och därför är det livsfarligt att använda. Och även om marijuana inte nödvändigtvis tar kål på dig så leder det snabbt till att du använder ännu farligare droger. Därför har det inte funnits utrymme för någon diskussion, bara propaganda.

Att det har varit effektivt blev tydligt när justitieminister Beatrice Ask (M) i januari reagerade på en fejknyhet om att dussintals människor dött av överdoser samma dag som marijuana legaliserades i den amerikanska delstaten Colorado. Många bråkade på Ask: ”Hur kan hon vara så okunnig? Tror hon verkligen att man kan dö av en överdos av marijuana?”. Men egentligen var det ju rätt fint, att till och med justitieministern tror på propagandan.

Och jag ska inte säga något. När jag påbörjade min college-utbildning i USA för knappa tio år sedan blev jag smått chockad när klasskompisar plockade fram en joint. ”Livsfarligt”, tänkte jag, ”snart är ni knarkare och döda allihopa.”

Det blev snabbt klart att det nog inte var så det var. Men jag tyckte ändå det var jobbigt. Propagandan satt i: Marijuana är ju knark; knark är farligt; och knarkare ska man hålla sig borta från.

Den legalisering av marijuana som skett i ett par amerikanska delstater är resultatet av omfattande opinionsförändring. Men den bygger inte på en principiell drogliberalism, utan pragmatism. Bruket är så omfattande, inte minst bland medelklassens välstädade och välutbildade ungdomar, att ett upprätthållande av förbudet är mer eller mindre omöjligt. Därmed skadas rättsmedvetandet samtidigt som den undre världen subventioneras.

Att den amerikanska debatten gör avtryck i Sverige är inte så konstigt. Men Sverige är inte USA. Marijuana är inte lika utbrett, inte lika accepterat; klyftan till andra, tyngre, droger är inte lika vid. Därför är en legalisering inte aktuell. Men redo för en mer saklig diskussion, det är vi väl ändå?

Martin Liby Alonso är doktorand i statsvetenskap vid Massachusetts Institute of Technology.