Skip to content

Påhlsson missförstår mig

Det är alltid svårt att replikera när man blir kritiserad för en mening helt ryckt ur sitt sammanhang. Om man läser hela texten där jag skriver »Ett av politikernas största problem är, tyvärr, att de är politiker« så förstår man att jag omöjligen ägnar mig åt politikerförakt, varken av heltidspolitiker eller av fritidspolitiker. Det är att göra en oerhört grov tolkning av en text.

Jag har själv ägnat sex år av mitt liv åt politiken. Tre som heltidsanställd, tre som fritidspolitiker, vilket jag är nu. Påhlsson undrar varför jag inte »driver /../ kampen för fler människor till politiken«. Det är precis vad jag ägnat dessa sex år åt. Att gå upp tidigt, komma hem sent och åka kors och tvärs över landet för att debattera, värva medlemmar, dela ut material för Liberala ungdomsförbundet och Folkpartiets räkning. Fyra valrörelser har jag hunnit med. Jag har försakat familj, vänner och fritidsintressen och vissa perioder ägnat varje vaken minut åt politiskt arbete.

Eftersom Påhlsson inte bemödat sig med att förstå min artikel ska jag därför sammanfatta dess kärnbudskap:

Det finns alltid en risk för att heltidspolitiker tappar perspektiv. Jag vet, jag har nämligen varit en. Därför är det viktigt att partiorganisationer är ­blandade, att erfarenheter och människor möts. Helt enkelt att man strävar efter ­heterogena organisationer. I synnerhet liberala politiker måste vinnlägga sig om att politik inte blir ett självändamål.

Att heltidspolitiker kan bli »närsynta« inför sin verksamhet är inget ­konstigt, snarast naturligt. Det är naturligt att man inte har utanförperspektiv när man länge arbetat inom en organisation. Därför är det viktigt med just den mångfald som Påhlsson beskriver i sin replik. Varför hon skulle tolka det som kritik mot fritidspolitiker övergår helt mitt förstånd.

Att efter ett par år som heltidspolitiker inse att det finns vissa problem med partipolitisk verksamhet är inget konstigt, förhoppningsvis ett ­sundhetstecken. Jag kritiserar inte enskilda personer utan varnar för de problem som kan uppstå med distansen mellan politiker och medborgare. Det om något är att värna såväl partiväsende som demokrati. Det är beklagligt att Påhlsson har missförstått mig.

Det är märkligt att en artikel som vill motverka politikerförakt anklagas för detsamma.

Adam Cwejman är f d ordförande för Liberala ungdomsförbundet och jobbar idag på Timbro med integrationsfrågor.