Ledare

Sverige ska vara ett grönt föregångsland

Text: Gabriel Ehrling

Nyligen var det examen. Ja, inte bara från skolor och universitet utan från årets upplaga av “Liberala skrivarakademin”, där LD är med och utbildar nästa generation liberala skribenter. Nu i sommar kliver de ut för praktik på ledarredaktioner runt om i landet. Men jag lät dem också, som en del i programmet, skriva varsin artikel till detta nummer.

Temat var lätt att välja. Miljön bruka beskrivas som liberalismens sämsta gren. Marknadsmekanismerna fungerar liksom sådär. (Samma sak brukar sägas om barn, att liberalismen inte fixar det, men det tar vi i ett annat nummer).

Och då är liberala politiker ändå väsentligt bättre än “borgerliga”, där vissa tycks vakna med känslan att försvara dieselbilar är det viktigaste man kan ägna sig åt.. Det koketteras, som en del vänsterpartister gör med ekonomin. Eller så blir det centerpartistiskt klämkäckt.

En sak som faktiskt har haft betydelse är den gröna och liberala tankesmedjan Fores, som både bidragit till att lyfta intresset, men också bättrat på kunskapsläget. Som sagt från ett tämligen bedrövlig nivå.

I mitt eget hemlän byggs nu en ny flygplats. I Sälen. Det blir en fin symbol för hyckleriet. Flyga till fjällen, så att snön smälter ännu lite fortare. Ett par hundra miljoner i skattepengar lär det bli. Investeringsstöd, nya vägar. ETc etc.

Pionjärsbördan. Det må så vara.

Att vilja väl duger inte längre. Det kommer bli både dyrt och drygt att ställa om.

Gabriel Ehrling PerersChefredaktör och ansvarig utgivare

@liberaldebatt

red@liberaldebatt.se

Fler artiklar av Gabriel Ehrling

Prenumerera 6 nummer per år för 200 kr